Sunday, January 16, 2011

Η Θεοδώρα Προβοπούλου για το Lamogue - Aποκλειστική Συνέντευξη!










Σε μία από τις λίγες συνεντεύξεις της η Θεοδώρα Προβοπούλου, γνωστή ως THEIA, ανοίγεται και μιλά αποκλειστικά στην Νότα Γυδάκου ιδιοκτήτρια του Lamogue για την πορεία της μέχρι τώρα στην μόδα.
Η ανατρεπτική, πολλά υποσχόμενη και με σήμα κατατεθέν της τους κορσέδες, η σχεδιάστρια που μπορεί άνετα να συγκριθεί με μεγάλους οίκους του εξωτερικού δεδομένης της μέχρι τώρα δουλειάς της.

Για να δούμε τι είπε…


Νότα Γυδάκου : Πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας;


Θεοδώρα Προβοπούλου : Σπούδασα σχέδιο μόδας, πατρόν και ραπτική στη Μαδρίτη. Από μικρή συνήθιζα να ζωγραφίζω, κι έτσι μετά το πρώτο μου πτυχίο στα οικονομικά και τη φιλοσοφία αποφάσισα να στραφώ σε αυτή μου την κλίση. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα ξεκίνησα να φτιάχνω τα πρώτα ρούχα και σταδιακά, με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, αυτά τα δείγματα ραφής εξελίχθηκαν στα στοιχεία που απαρτίζουν σήμερα τον κόσμο της «THEIA» και κουβαλούν την ίδια φιλοσοφία, την αγάπη για το γυναικείο σώμα, τη φροντίδα για τις πρώτες ύλες, την επιμονή στη λεπτομέρεια. Οφείλω πάντως να ομολογήσω πως η λέξη «καριέρα» δεν αποδίδει το νόημα αυτού που κάνω: σε καμία περίπτωση δε σκέφτομαι την ενασχόλησή μου με το αντικείμενο που αγαπάω με όρους «καριέρας» και μάλιστα βρίσκω την εμμονή της εποχής με αυτή κάπως αντι-δημιουργική.




Ν.Γ : Πιστεύετε ότι στη μόδα υπάρχει παρθενογένεση;


Θ.Πρ : Δεν με έχει απασχολήσει μέχρι τώρα αυτό το ερώτημα. Στο βαθμό που ο ίδιος μας ο εαυτός, που είναι εκ των πραγμάτων το βασικό, αν όχι το μόνο σημείο αναφοράς μας είναι εκτεθειμένος σε τόσες δυνάμεις, επιρροές, πληροφορίες, ορέξεις, ένστικτα, δεν νομίζω πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τι είναι «παρθένο» και τι όχι –κι όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μόδα, αλλά και κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα.




Ν.Γ : Σας στήριξαν για την ενασχόληση σας με την μόδα;


Θ.Πρ : Στις πρώτες μου κινήσεις είχα πράγματι τη στήριξη που χρειαζόμουν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου. Επίσης σε καθημερινή βάση δουλεύω με μια βάση συνεργατών που στηρίζουν με κόπο, μεράκι και φαντασία το όλο εγχείρημα. Θέλω όμως και να πιστεύω πως προσωπικά (υπο)στηρίζω αυτό που κάνω με σκληρή δουλειά και πίστη σε μια άλλη προσέγγιση στο ρούχο, σε μια άλλη κουλτούρα ένδυσης στην Ελλάδα.




Ν.Γ : Ποιοι σας ενέπνευσαν;


Θ.Πρ : Αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο για τα δεδομένα μιας πόλης σαν την Αθήνα, η καθημερινότητα γίνεται μια δεξαμενή έμπνευσης, γιατί κατά κάποιο τρόπο σε αναγκάζει να επινοείς διαρκώς πράγματα που μπορεί να την κάνουν πιο όμορφη! Οπωσδήποτε υπήρξαν σχεδιαστές και καλλιτέχνες που με τη δουλειά τους μου άνοιξαν νέους ορίζοντες, αλλά συνειδητοποιώ καθημερινά πως οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζομαι τις ημέρες μου, τις ανησυχίες μου και τα ενδιαφέροντά μου είναι και αυτοί που με εμπνέουν περισσότερο.




Ν.Γ : Μία σχεδιάστρια τι χρειάζεται να θυσιάσει και ποιά είναι τα «καθήκοντά» της;


Θ.Πρ : Αποφεύγω να βλέπω τις προσπάθειες που καταβάλλω με όρους «θυσίας». Άλλωστε το ότι σε κάθε πράξη μας κάτι κερδίζουμε και κάτι χάνουμε, είναι μάλλον κοινός τόπος, σημασία έχει το τελικό ισοζύγιο. Όσο για το καθήκον, φροντίζω απλώς να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και να επιχειρώ να εξελίσσω αυτό που κατεξοχήν αγαπάω και να αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί σε κάθε περίπτωση.




Ν.Γ : Το αγαπημένο σας απόφθεγμα, χρώμα, τραγούδι, ηθοποιός(και ανδρας και γυναίκα), μοντέλο, χόμπι, ιστοσελίδα, blog, τραγουδιστης, τραγουδίστρια;


Θ.Πρ : Μια επίσκεψη στον κόσμο της ΤΗΕΙΑ ίσως να απαντάει εμμέσως πλην σαφώς στην ερώτηση –καθώς δεν κρύβουμε τις αναφορές μας και τις προτιμήσεις μας! Στον ίδιο χώρο όπου μπορεί κανείς να συναντήσει όλα τα χρώματα της παλέτας, μπορεί να πέσει πάνω σε ένα φόρεμα που να θυμίζει κάποια γυναίκα που ερωτεύτηκε ο Jacques Brel και της αφιέρωσε τραγούδι, ή έναν πίνακα του Edward Hopper. Όσο για το διαδίκτυο, η ΤΗΕΙΑ φιλοξενείται στο www.theialab.com, κάνει διαρκώς νέους φίλους στο facebook και περιηγείται σε διάφορα ιστολόγια!




Η ευχή της “Θείας ” για το Blog μας :


Εύχομαι να συνεχίσετε να στηρίζετε το πεδίο της εναλλακτικής ενημέρωσης και να πραγματώσετε όλους σας τους στόχους τη νέα χρονιά!




Θέλουμε να την ευχαριστήσουμε πολύ για τον χρόνο της και να της ευχηθούμε να κατακτήσει τις διεθνείς πασαρέλες διότι το επίπεδο σχεδιασμού των ρούχων της είναι πολύ υψηλό και η ίδια πολύ ταλαντούχα. 

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...